Час одељењског старешине – Распоред рада и активности

.ПРИПРЕМА ЗА ЧАС ОДЕЉЕЊСКОГ СТАРЕШИНЕ

ТЕМА: Календар рада (распоред рада и активности)

ЦИЉ: Оспособљавање ученика за самосталну израду распореда рада и активности и развијање код ученика одговорности за сопствено напредовање;

МАТЕРИЈАЛИ:
• Четири табака белог папира
• Фломастери – маркери
• План распореда рада и активности који је припремио наставник
• Листићи на којима су написани планови рада по предметима за једну седмицу, распоред часова и Јеленина посебна интересовања и активности,

ГЛАВНИ КОРАЦИ:
1. Пословица: Што можеш да урадиш данас не остављај за сутра. Наставник ће рећи неколико речи о томе колико је важно унапред знати своје обавезе, сачинити свој распоред рада и њега се придржавати. 2′
2. Наставник презентује распоред рада и активности ученика. 5′
3. Формирање група. 2′
4. Мотивациона прича. Задатак за све групе. 5′
5. Рад у групама. 15′
6. Извештавање група. 10′
7. Упоређивање планова распореда рада које су групе сачиниле и процењивање њиховог квалитета.

ТОК ЧАСА
1. Краћа дискусија са ученицима: Како разумете пословицу – Што можеш да урадиш данас не остављај за сутра. Утврдити кроз разговор да ли су ученици свесни своје одговорности за сопствено напредовање или сматрају да су други (наставници, родитељи, друштво уопште) далеко одговорнији од њих самих. Упутити ученике у важност предвиђања и планирања времена које нам је потребно да остваримо своје задатке, морамо унапред знати своје обавезе како би смо што боље испланирали време за њихово остваривање. Питање за ученике: Ко од вас редовно израђује свој распоред рада?
*Календар рада би требало да садржи свакодневне планове за израду домаћих задатака и бележења сопственог успеха. Наиме, пажљиво испланирајте своје време за учење, тако што ћете више времена одвојити за оне предмете који вам стварају потешкоће, а мање, али довољно времена за предмете које савлађујете са лакоћом. Календар, такође, треба да садржи редослед учења по важности, тако да увек прво радите предмете и области који вам стварају потешкоће. при томе правите своје белешке, цртеже, изводе, картице, као што смо већ говорили. Ученици који се придржавају ових правила не могу добити лошу оцену, а уз мало више труда имаћете увек одличну оцену.

2. Наставник презентује распоред рада који је припремио на листу великог формата:

*Ученик је за свој распоред активности користио распоред часова, планове рада за све предмете, а у изради је имао у виду своја посебна интересовања и водио је рачуна о предметима које теже учи, па је за њих одвајао више времена. Ваннаставне активности овог ученика су фудбал, и вожња бицикла једном недељно.
3. Формирање група и давање упутстава за рад;
4. Мотивациона прича:

ЈАНКО И ЈЕЛЕНА

Јанко и Јелена су најбољи другови, ученици су четвртог разреда основне школе и у истом су одељењу. Јанков успех у школи је много бољи од Јелениног, а Јанко мање времена проводи у учењу и не пропушта ни један тренинг тениса, увек има времена за дружење. Јелена често говори Јанку да нема времена за дружење, јер мора да учи, математику пуно вежба јер је не разуме. Српски језик више воли, јер воли да чита лектиру, зна граматику, али мрзи да пише саставе. Док јој је природа и друштво јако напорна, јер има доста да се учи. Учитељица често даје допунску литературу коју би она радо проучавала, јер има јако занимљивих тема, али нема довољно времена. Енглески јој одлично иде, захваљујући преданом раду. И Јелена тренира тенис, међутим, често изостаје са тренинга због обавеза према школи. Воли да иде у шетњу и биоскоп.
Једном је Јелена упитала Јанка како он успева да одради све своје школске обавезе, а да му остане довољно времена за све остало што га занима. Јанко јој је открио своју тајну, сваке суботе или недеље ради свој распоред рада и активности. Када унапред све предвиди онда му остваривање радних задатака тече без проблема.

*Дискусија о прочитаном тексту: Које проблеме има Јелена? Да ли успева да их реши? Шта мислите како изгледа један Јеленин дан? Зашто је Јанко успешан на свим пољима?
*Све групе добијају исти задатак да ураде распоред рада и активност за Јелену. Свака група добија:
• Јеленин распоред часова
• Планове по предметима за једну седмицу
• Јеленине способности у савлађивању градива
• Јеленине ваннаставне активности

5.Презентација радова
6.Упоређивање рaдова свих група и истицање добрих решења, али и уочавање лоших решења, све обавезно образложити кроз дискусију

*** Коришћена литература:
1. Јарослав Рудњански: Како треба учити, Завод за уџбенике и наставна средства, Сарајево , 1984.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s