Портфолио

„Портфолио – инструмент самопроцене когнитивног и креативног рада ученика, рефлексија његових активности.“

Е.С.Полат

До недавно је портфолио за ученике основне школе био нешто непознато и несхватљиво. Али у последње време он је све потребнији и модерна школа инсистира на вођењу дечјег портфолиjа од почетка школовања. Потртфолио треба да садржи најзанимљивије материјале из живота детета, треба да прати и потврди његова достигнућа и успехе у разним областима. Можемо рећи да је портфолио један од алата за подизање дечјег самопоуздања у коме се јасно може видети како тече развој личних, креативних и спортских планова ученика

Реч портфолио потиче од француске речи portfeulle што значи лисница, торба, хартије од вредности. У васпитнообразовној пракси за наставника вредности представљају дечји продукти, материјали, добијени подаци о деци, њиховим родитељима и процесу учења и развоја. Можемо то и поједноставити па рећи да је портфолио „каталог којим могу себе да представе другима, да покажу шта могу да ураде на одређеном пољу дајући најбоље личне производе.“(Е. С. Полат)

Портфолио за ученике је индивидуални образовни алат да се процени лични успех ученика током свих година његовог школовања. За ученика је то облик самопрезентације и самопроцене. Ученик прати лични напредак, процењује своја знања, вештине и интересе, раст и развој свог креативног мишљења, спобности да се испољи, да се писмено и усмено изрази.

После дугог лутања, јер литературе о овоме готово и да нема, закључили смо да портфолио није замо фасцикла у коју су потхрањене дипломе, понеки контролни задатак, цртеж… Портфолио је документ којим ученик жели о себи да каже нешто занимљиво и добро, проширујући своје креативне потенцијале. Сваки портфолио представља уникат. Не постоје неки општи захтеви за садржај и вођење портфолиjа, вођење портфолиа је један креативан посао. Чак, можемо уместо термина портфолио користити и термин „лична карта достигнућа“. Некоме ће се учинити да портфолио представља такмичарски елемент, па ће ученици који напредују брже засметати онима који у нечему заостају. Али није тако, сваки ученик се труди да свој портфолио уради најбоље што може, да прикаже све своје успехе на које може бити поносан. Неко је учествовао на такмичењима, конкурсима… и прикупио је довољно материјала да попуни велики број страница у свом портфолиjу. Али, ако је већина страна у портфолиjу ученика празна, поставља се питање какав проблем дете има. Да ли је у питању ниско самопоштовање, недостатак амбиције, или нешто сасвим друго. То је упозорење и за учитеља и за родитеља, проблем којим се треба хитно позабавити и у решавање укључити и стручне службе.

Од тренутка када дете почне самостално да води свој портфолио и родитељ и наставник треба да буду укључени у тај процес. Родитељ прати и даје информације које су потребне, а до којих дете не може доћи у школи, позитивно подстиче дете да поставља циљеве и да планира кораке. Учитељ прати рад ученика на портфолију и тако боље упознаје дете, схвата како дете доживљава свој успех и напредак, односно неуспех, помаже му да преброди кризе. Кроз понуђене упитнике упознаје личност и карактер својих ученика. Вођење ученичког портфолиjа такође омогућава процењивање процеса настава и учење што је истовремено драгоцена алатка за самоевалуацију школе.

Циљ овог пројекта је да се забележи лични успех ученика на било ком пољу. То ће подигнути ниво самопоштовања, и створити позитиван став за будућност. Осим тога рад на портфолиjу подстиче дете да се загледа у себе, да разуме и заволи себе.

Портфолио бележи напредак ученика у образовним, уметничким и друштвеним активностима. Систематски рад на портфолиу омогућиће ученицима, наставницима и родитељима да реше многе проблеме:

Изградња самопоштовања код детета
Праћене раста индивидуалног успеха
Веће ангажовање детета на самопромоцији
Тражење решења за лични неуспех
Самоорганизовање рада
Самодисциплина
Развијање способности да се дете носи са неуспесима, али и са успесима
Дете открива самостално свој идентитет – заузима одговоран став према свом фомирању

Главна предност потфолиjа је прилика да се на један врло једноставан начин прате резултати рада ученика у претходним разредима и током школске године. У будућности када вођење портфолиа постане обавезни део школовања, портфолио ће помоћи наставницима да на време идентификују способности и таленте сваког ученика, како би га на време мотивисали и усмерили ка даљем развоју.

Портфолио као средство личног развоја ученика је увелико прихваћено у свим европским земљама. Вођење портфолиа је обавеза сваког ученика, али и обавеза осталих учесника у образовању. Код нас ово још увек није заживело, али се уочава да све више наставника настоји да креира портфолиjе за своје ученике и себе. Међутим, ту има доста лутања и питања на која треба пронаћи одговоре, јер у вези ове теме у домаћој литератури можемо пронаћи врло штуре информације.

Аутори: Љиљана Павловић и Даниела Вранић

Коришћена литература:

M. Castaldi, Portfolio a scuola, Ed, La Scuola, Brescia, 2004

B.M. Varisco, Portfolio – Valutare gli apprendimenti e le competenze, Carocci editore, Roma, 2004

8

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s