Математичка басна – коришћење часовника

ПАС, ЛЕОПАРД И МАЈМУН

Стари пас овчар је свакога јутра између 7:45 и 8:30 јурио зечеве по шуми. Једнога јутра је трчећи забасао дубоко у шуму и изгубио се. Нашао се поред гомиле старих костију, када је зачуо  кораке неке дивље животиње… Био је то леопард који се опрезно приближавао… Било је тачно 8:35.

-Шта ћу сад, – мислио је у себи… и онда је брзо дохватио оне коске  које су стајале крај њега да би тренутак пре него што га је леопард опазио рекао наглас:

– Баш је укусан овај лепард, да ми је да нађем још једног. Чувши то леопард устукну и повуче се преплашен у шуму.. Псу се учинило као да је прошла читава вечност, а било је тек 8:44 минута.

Све то је гледао један мајмун са гране, који реши да оцинкари сарог пса код леопарда… Скочио је са дрвета и пожурио да леопарду саопшти превару. Видевши мајмуна како негде жури стари пас посумња у његове намере и пожури за њим. Било је 9:30 када је мајмун напокон нашао леопарда. Саопштио је леопарду како је насамарен, а леопард је љутито зарежао… Љутио и режао читавих  23 минута, а онда је кренуо да се освети старом псу.

Стари пас схвати да не може да побегне од љутитог леопарда , па се окрете и мирно леже на земљу  пажљиво ослушкујући сваки шум.  Лежао је тако читавих 7 минута, а онда је чуо пригушен шум леопардових корака. Леђима окренут леопарду више за себе рече:

–      Ама, где ли је тај мајмун већ једном, послао сам га пре сат времена да ми набави леопарда и још га нема…

Леопард помисли да  је мајмун покушао да га намами како би га пас појео, па се окрете и поче да бежи колико га ноге носе.

Трчао је тако до 14:14 минута.

                                                                                              Преузми: Радни лист

Плакат

Постави коментар